Bidragskartläggning

Resurser är alltid begränsade. Det gäller inte minst för de ekonomiska resurser som företaget behöver forskning och utveckling. Med en bra stödstrategi kan man halvera kostnaden för FoU. Av denna anledning är det viktigt att med jämna mellanrum genomföra en bidragskartläggning där företagets mål matchas mot aktuella stödprogram och utlysningar. Varför inte lägga in bidragskartläggning som en naturlig del i den årliga budgetprocessen?

Vi hjälper ditt företag att navigera rätt bland de många stödmöjligheterna på både EU-nivå och nationellt. Med vår strukturerade bidragskartläggning analyserar vi ditt projekts mognadsgrad och matchar det med de mest relevanta stödmöjligheterna och tar fram en stödstrategi.

Så här går processen till

För åtgärder som bidrar till att EU och andra internationella organisation och nationella myndigheter kan nå sina mål finns det alltid stödmöjligheter. Anledningen är att stöden är ett politiskt verktyg för att lösa våra samhälleliga utmaningar. För att identifiera dessa stöd har vi tagit fram en strukturerad metod i 3 steg som snabbt och kostnadseffektivt identifierar de rätta stöden för ditt projekt.

1. Projektidéns mognadsnivå för bidragsansökningar

Vi börjar bidragskartläggningen med att bestämma projektets mognadsnivå för bidragsansökningar. Vi stannar inte vid att bara bedöma den tekniska delen utan gör en heltäckande bedömning av projektets mognadsnivå.
Vi bedömer:

    • Technology Readiness Level (TRL) där vi undersöker den tekniska mognaden från grundforskning, industriell forskning, experimentell utveckling till lansering.
    • Business Readiness Level (BRL) där vi bedömer hur utvecklad affärsmodellen är och hur väl projektet är positionerat för marknaden och de ekonomiska förutsättningarna.
    • Customer Readiness Level (CRL) där vi bedömer hur väl marknaden har analyserats och om det finns bevis för att kunderna är villiga att köpa produkten.
    • IP Readiness Level (IPRL) där vi bedömer projektets immateriella rättigheter.
    • Sustainability Readiness Level (SRL) där vi bedömer hur väl projektet uppfyller FN:s globala mål för hållbar utveckling.
    • Private Funding Readiness Level (PFRL) där vi bedömer projektets mognad för att attrahera privat finansiering. Har projektets t.ex. en finansieringsplan och har lämpliga investerare identifierats.


När de olika readiness-nivåerna är kartlagda gör vi en övergripande bedömning över projektet mognadsnivå för att söka offentlig finansiering. Framförallt så får vi klart för oss vilken typ av offentlig finansiering som projektet passar bäst för.

2: Matcha projektet mot de politiska samhällsmålen

När vi har en tydlig bild av projektet och dess mognad, matchar vi projektidén mot relevanta bidragsprogram. Vi går igenom stödmöjligheter från EU, internationella organisationer, samt nationella och regionala myndigheter för att säkerställa att inget potentiellt stöd förbises. Vid behov kan vi göra mindre justeringar i projektet för att öka chanserna för finansiering, utan att kompromissa med företagets mål

3: Stödstrategi för långsiktig finansiering

Vi sammanställer aktuella stödprogram och skapar en stödstrategi som säkrar ditt projekts finansiering över tid. I och med att ekonomiska resurser är alltid begränsade och att politiska mål och stödprogram förändras över tid bör man kontinuerligt uppdatera sin bidragskartläggning och få en aktuell stödstrategi.