Projektdesign
Projektdesignen säkerställer att genomförandet av din projektidé sker på ett välorganiserat och effektivt sätt. En välutformad projektdesign är inte bara en detaljerad plan utan en strategisk karta som guidar projektet från start till mål samtidigt som den uppfyller både företagets och bidragsmyndighetens förväntningar.
Vi ser till att projektet inte bara uppfyller alla formella krav utan även garanterar ett framgångsrikt projekt. Med en genomtänkt projektdesign ökar du inte bara chanserna att få finansiering utan även att ditt projekt också genomförs framgångsrikt och levererar värde för företaget.
I projektdesignen tar vi fram ett mål och resultatstyrt projekt för ett specifikt stödprogram eller utlysning. Output från projektet skall vara det som både ni som företag vill se och det som stödprogrammet vill ge stöd för. I arbetet med att ta fram en projektdesign identifierar vi de hinder som projektet måste övervinna för nå dess övergripande mål.
Dessa hinder översätter vi till mål och de kommer att utgöra arbetspaket i projektplanen. Vi gör en resursplanering och budget. I projektdesignen ingår det även en riskanalys. Men en genomtänkt projektdesign får du ett effektivt projekt som både kan få stöd och vars aktiviteter bidrar till att företagets mål nås.
Så här tar vi fram projektdesignen:
- Omvärldsanalys I projektdiagnosen genomförde vi en analys av kundbehov, lösning, fördelar och konkurrens, interna styrkor och svagheter samt externa möjligheter och hot, samt politiska, ekonomiska, sociala, teknologiska, miljömässiga och juridiska faktorer. Denna analys har vi stor nytta av för att förstå de ekonomiska, sociala och politiska faktorer som kan komma att påverka projektets relevans. I projektdesignen går vi länge än vad vi gjorde i projektdiagnosen och söker efter EU-rapporter och strategier i området.
- Intressentanalys Även en intressentanalys genomfördes i projektdiagnosen där vi fick svar på vilka som kommer att påverkas av projektet. Det är viktigt att vi tydligt får klar för oss vilket motstånd som projektet kan möta. Om förstår de olika intressena så proaktivt agera för att öka chanserna för ett framgångsrikt projekt.
- Problem och målanalys De hinder som projektet måste lösa för att nå dess övergripande mål listas. Vi identifierar dess grundorsaker och effekter och med detta som grund formulerar vi övergripande mål och delmål som kommer att användas som underlag när arbetspaketen formuleras i projektplanen.
- Aktivitetsplanering En detaljerad aktivitetsplan tas fram där varje arbetspaket innehåller arbetsuppgifter som skall bidra till att de identifierade problemen löses så att projektmålen nås. Aktiviteterna genomförs i en logisk ordning och en tidsplan för genomförandet tas fram.
- Resursplanering De resurser i form av personal, kompetens, tid och ekonomi som krävs för att kunna genomföra de planerade aktiviteterna allokeras.
- Indikatorer och uppföljning För att kunna följa upp och styra projektet bestämmer vi uppföljningsindikatorer och hur dessa skall tas fram. Med dessa indikatorer visar vi att projektmålen uppfylls.
- Riskanalys och riskhantering För att säkerställa att projektet kan hantera alla förutsägbara risker tas en riskanalys och en riskhanteringsstrategi fram. Viktigt är också att vi listar de antaganden vi för om externa faktorer som vi inte kan påverka men som kan påverka projektet.