Projektdiagnos

Vår projektdiagnos säkerställer att det finns en välutvecklad och underbyggd projektidé som vi kan formulera en stark projektdesign utifrån. Vi genomför en strategisk analys inte bara av projektets styrkor, svagheter, möjligheter och risker utan identifierar även de hinder som måste övervinnas och formulerar mål. Genom att tidigt identifiera utmaningar och möjligheter säkerställer vi att vi har ett bra analysunderlag inför den kommande projektdesignen där vi i detalj för ett specifikt stödprogram eller utlysning definierar detaljerade mål, aktiviteter, resurser och indikatorer för framgång.

Projektdiagnosen är avgörande för att kunna formulera ett mål och resultatstyrt projekt och ger oss även ett bra underlag för att kunna identifiera de stöd som bäst matchar projektets behov i den kommande bidragskartläggningen.

Projektdiagnosen är en grundläggande analys

Syftet med projektdiagnosen är att få en helhetsbild av projektets potential och genomförbarhet utan att ta hänsyn till specifika stödprogram och utlysningar. Projektdiagnosen fungerar som en tidig analys av projektets relevans, behov, resurser och risker och ger svar på projektets genomförbarhet och om det är stödbart för offentlig finansiering. Output från projektdiagnosen är en projektstruktur som vi kan arbete vidare på.

Skillnaden mellan projektdiagnosen och projektdesignen är att diagnosen är den grundläggande analysen som undersöker om projektet är genomförbart och stödbart för offentlig finansiering. Den projektdesign som görs efter att ett matchande stödprogram har identifierats i bidragskartläggningen, anpassar projektet detaljerat till utlysningens specifika krav.

Så här genomför vi en projektdiagnos:

  1. Omvärldsanalys
    Vi börjar projektdiagnosen med att sätta oss in i de externa faktorer som kan påverka projektet. Det finns flera modeller för detta och när vi analyserar de politiska, ekonomiska, sociala, teknologiska, miljömässiga och legala faktorerna i omvärlden använder vi oss av PESTEL modellen. För att bedöma konkurrenssituationen och marknadens strukturkrafter använder vi oss främst av Porters femkraftsmodell men även SWOT används för att identifiera externa möjligheter och hot som en del av omvärldsanalysen. Avslutningsvis genomför vi en scenarioanalys för att utvärdera olika möjliga framtida utvecklingar och deras potentiella effekter.

    Omvärldsanalysen bygger på den kunskap som kunden har men om behovs finns kan Nordic Business Emergence genomföra sökningar efter relevanta marknadsrapporter och vetenskapliga artiklar i området.

 

  1. Intressentanalys
    För att projektet ska lyckas är det viktigt att förstå vilka intressenter som kan påverka eller påverkas av projektet. I vissa projekt är det extra viktigt att ha en tydlig plan för hur intressenterna ska hanteras för att projektet ska lyckas.

  2. Problem- och målanalys
    För att kunna nå de övergripanande projektmålen så måste vi få klart för att vilka hinder som måste övervinnas. Det är viktigt att vi analyserar problemets grundorsaker och dess relevans för finansiärerna. Genom att visualisera problemens orsak och effekter i ett problemträd blir det lättare att se de underliggande orsakerna till problemet och dess konsekvenser.

    Efter att problemträdet har ritats upp så tar vi fram förslag på hur problemen kan övervinnas. I ett målträd omvandlas problemen till mål. Grundorsakerna till problemen omvandlas till aktiviteter och lösningar, medan effekterna omvandlas till önskade resultat och förändringar.

  3. Resursanalys
    I projektdiagnosen genomför vi också en översiktlig resursanalys för att tidigt få en indikation över vilka resurser i form av personal, kompetens, teknik och ekonomi som projektet behöver för att kunna genomföras. Den detaljerade resursplaneringen genomförs för specifika stödprogram och utlysningar i den kommande projektdesignen.

 

  1. Riskanalys
    Det är också viktigt att vi tidigt har en övergripande uppfattning om de risker som kan påverka projektets framgång och hur vi kan hantera dem. Den detaljerade riskanalysen genomförs för specifika stödprogram och utlysningar i den kommande projektdesignen.