Skrivarstöd för Ansökningar

Att skriva en bidragsansökan med hög kvalitet kräver att man arbetar mycket metodiskt. Med vår metod så förenar vi kreativitet med vetenskaplig stringens vilket leder till att du får en ansökan som sticker ut. Bidragsmyndigheten vill att ansökan skall bidra till att stödprogrammets mål nås. Därför måste ansökan vara starkt mål och resultatorienterad för att den skall kunna utvärderas.

Men metoden får inte hämma innovation och flexibilitet och bli begränsade. I en interaktiv värdeskapande process där både kund och vi som konsult bidrar balanserar vi tydliga mål i en kreativ arbetsprocess. Vi säkerställer att ansökan möter formella krav och skapar förutsättningar för att nya idéer utvecklas i arbetsprocessen.

Läs mer nedan om hur vi tar fram din ansökan!

Bidragsansökan – Från projektidé till finansiering

Efter att ha matchat projektidén mot stödmöjligheter och genomfört en grundlig projektdesign är nästa steg att ta fram en vinnande ansökan. Med vår tjänst bidragsansökan hjälper vi dej att utarbeta en logiskt uppbyggd ansökan som innehåller med de rätta argumenten och som även i övrigt ligger i linje med utlysnings mål och stödregler. Du kan din uppfinning, teknik och bransch. Vi hjälper dig att i text presentera din projektidé. Vi ser vår arbetsprocess som en interaktiv värdeskapande process där vi i nära samarbete med våra kunder skapar värde. Resultatet från denna kreativa process blir inte bara ett återgivande av din idé så att den möter stödprogrammets krav utan en text som lyfter fram projektets unika värden. Tillsammans skapar vi en ansökan som har kraften att förverkliga din vision.

Så här tar vi fram ansökningshandlingarna:

1. Djupgående analys av utlysningens krav

Här går vi djupare i den enskilda utlysningen utvärderingskriterier än vad vi gjorde i bidragskartläggningen.  Ofta har bidragsmyndigheten i förväg bestämt hur ansökningarna skall utvärderas och har publicerat alla kriterier i stödets utlysningsdokument. Med detta som bas kan vi skapa en struktur för innehållet i ansökan.

2. Insamling och inläsning av bakgrundsinformation

Innan vi börjar att skriva så läser vi in oss på området. Vi samlar in relevant information som affärsplan, teknisk dokumentation och marknadsanalyser. Den befintliga dokumentationen kompletteras med muntliga intervjuer. Ibland finns det även behov av en sökning i forskningsdatabaser efter vetenskapliga artiklar och annan akademisk litteratur.

3. Skrivarbetet inleds med en beskrivning av projektets utmaningar och mål

Vi börjar med att beskriva projektets vetenskapliga och tekniska höjd och innovationsgrad och relevans i förhållande till det problem som projektet avser att lösa.

Beroende på vad stödprogrammet vill åstadkomma så skiljer sig ansökningsfrågorna åt och ibland kan krävas en mer djupgående beskrivning. Men kravet på problembeskrivning och mål där den sökande skall tydliggöra vilken utmaning eller behov som projektet adresserar finns alltid med. Vi säkerställer att projektet framstår som både relevant och genomförbart, med en tydlig koppling till utlysningens övergripande mål.

4. Detaljerad beskrivning av innehållet i projektplanens arbetspaket

Syftet med aktiviteterna i projektplanens olika arbetspaket är att övervinna identifierade hinder så att projektets mål kan nås. Vi måste därför påvisa en logik mellan ansökans inledande problembeskrivning och projektplanens olika arbetspaket. Vi beskriver hur projektet skall genomföras och vilka konkreta resultat det kommer att leverera.

5. Projektets Impact

Ett centralt kapitel i de flesta ansökningsformulär är att påvisa de potentiella vetenskapliga, samhälleliga, ekonomiska och miljömässiga fördelar som ditt projekt kommer att medföra. Detta kapitel innehåller mycket av det som finns i en affärsplan som marknadspotential där kundbehov och jämförelser med befintliga lösningar redovisas. Relevanta marknader och deras tillväxtpotential skall också redovisas.

6. Resursplanering och budgetering

Resursbehovet för respektive arbetspaket i projektplanen beräknas i manmånader och kostnader. Alla kostnader delas upp i kostnadsslag och år. Vi hjälper till att bryta ner kostnader och allokera resurser på ett sätt som gör att budgeten framstår som både realistisk och genomtänkt.

7. Riskanalys och riskhantering

Riskanalysen är en viktig del av ansökan och visar att vi har identifierat möjliga risker och bedömt dess sannolikhet och påverkan på projektet. Det är också viktigt att vi visar att vi vet hur riskerna skall hanteras om något skulle inträffa.

8. Sammanställning av administrativa uppgifter och bilagor

Alla ansökningar kräver att en hel del administrativa uppgifter tas fram. Det handlar om allt från kontaktuppgifter till uppgifter om bolagets storlek och ägare. Det är ofta en stor fördel att bifoga stödjande intyg från de som kommer att påverkas av projektet.

9. Granskning och utvärdering innan ansökan skickas in

Innan ansökan skickas in utvärderar vi innehållet utifrån utlysningens stödprogram samt EU-kommissionens inofficiella ”Guide for the Assessment of Project Proposals”. Med denna utvärdering som utgångspunkt förbättrar vi innehållet i ansökan tills den erhåller högsta möjliga poäng i utvärderingsunderlaget.